Koldhævede surdejsboller med rugmel og hvid hvedemel

Jeg er vild med hvid hvedemel.
Hvid hvedemel er fuldkornsmel, som indeholder alle kornets fibre, vitaminer og mineraler,
men som alligevel smager som almindeligt hvedemel når det bages i brød og boller.
What’s not to like?
Derfor har jeg lavet en opskrift hvor en del af hvedemelet er skiftet ud med hvid hvedemel.

IMG_4575

Opskrift – Koldhævede surdejsboller med rugmel og hvid hvedemel:
Ingredienser (16 store boller):
2 x stykker gær som hver er på størrelse med en ært
9 dl kold vand
2 dl surdej
30 gram salt
Ca. 2 spsk honning
300 gram rugmel
300 gram hvid hvedemel
Ca. 700-800 hvedemel (vejledende)

Dag 1
Udrør gæren i vandet.
Tilsæt salt, honning og surdej og rør det sammen.
Tilsæt melet lidt ad gangen og rør dejen sammen på en røremaskine.
Når dejen har en god konsistens og er æltet godt, kommes dejen i en oliesmurt skål
Skålen sættes på køl natten over (ca 10-20 timer)

Dag 2
Dejen tages ud af køleskabet og står i stuetemperatur i ca. 1 time eller mere
Dejen vendes ud på et bord drysset med mel
Dejen skæres/formes nu til boller

Ovnen skal være meget varm (dvs. ca. 240-250 grader) før bollerne sættes ind.
Bollerne bages i ca. 18-20 minutter og må gerne have en mørk og sprød overflade.
Jeg bager altid på en bagesten (bageplade er dog også helt i orden)
og jeg starter altid med varmluft og efter nogle minutter skifter jeg til normal over-under-varme.

surdejsboller

surdejsboller

surdejsboller

Leave a Reply