Koldhævede surdejsboller med grahamsmel og fuldkornshvedemel

Jeg elsker denne opskrift.

Grahamsmel giver en lækker smag og tilfører bollerne kostfibre.

Fuldkornshvedemel giver bagværket en grovere struktur og har samtidig et højere fiberindhold sammenlignet med almindeligt hvedemel.

De to meltyper suppleres med hvedemel for at give en god hævning.

Helt klart en af mine bedste surdejsopskrifter!

Opskriften giver ca. 20 boller. Men jeg plejer dog altid at lave 1 brød og ca. 10 boller ud af den her opskrift.

surdejsboller surdej boller opskrift (4) surdejsboller surdej boller opskrift (1)

Opskrift – Koldhævede surdejsboller/brød med grahamsmel og fuldkornshvedemel (ca. 20 boller eller 2 brød)

Ingredienser:

2 x stykker gær som hver er på størrelse med en ært

9 dl kold vand

2 dl surdej

30 gram salt

Ca. 2 spsk honning

 300 gram grahamsmel

300 gram fuldkornshvedemel

Ca. 730-780 gram hvedemel

DAG 1
Udrør gæren i vandet.
Tilsæt salt, honning og surdej og rør det sammen.
Tilsæt melet lidt ad gangen. Rør dejen sammen.
Dejen æltes i nogle minutter (meget gerne på en røremaskine)
Når dejen har en god konsistens og er æltet godt, kommes dejen i en oliesmurt skål
Skålen sættes på køl natten over

DAG 2
Dejen tages ud af køleskabet og står i stuetemperatur i ca. 1 time eller mere
Dejen vendes ud på et bord drysset med mel
Dejen skæres/formes til boller og/eller brød.

Boller:
Bollerne hæver indtil ovnen er klar.
Ovnen varmes op til ca. 240-250 grader (meget gerne sammen med en bagesten)
Bollerne drysses med rigeligt hvedemel
De bages i ca. 16 minutter (på bagesten). Bagningen: De første 2-3 minutter bages bollerne ved varmluft. Derefter skiftes der til normal over-under-varme. Efter ca. 8-10 minutter lægges et stykke sølvpapir/stanniol over bollerne og bollerne bages færdigt med stanniolen over sig
Jeg bager altid på en bagesten (bageplade er dog også i orden)
De skal have en mørk og sprød overflade og de skal lyde hule når man banker dem på bunden.
Bollerne afkøles på en rist

Brød:
Brødene hæver indtil ovnen er klar.
Ovnen varmes op til ca. 240-250 grader (meget gerne sammen med en bagesten)
Brødene skal snittes i toppen og drysses med rigeligt hvedemel.
Et brød bages i ca. 35-40 min (på bagesten). Bagningen: Start bagningen med 2-3 minutters varmluft-ovn og skift derefter til til normal over-under-varme. Efter 20-25 minutter lægges et stykke sølvpapir/stanniol over brødet og brødet bages færdigt med stanniolen på.
Temperaturen i midten af brødet skal være minimum 95°C (efter min mening).
Brødene afkøles på en rist

surdejsboller

surdejsboller

   surdejsboller surdej boller opskrift (3)surdejsbrød surdejsboller (3) surdejsbrød surdejsboller (4) surdejsbrød surdejsboller (1) surdejsboller

 

Leave a Reply